fbpx

Hur och varför bör man göra bakgrundskontroller?

Bakgrundskollen.se gör bakgrundskontroller åt bland annat arbetsgivare vilket skapar en kvalitetssäkring i rekryteringsprocessen. En bakgrundskontroll är också lämplig att göra på en ny hyresgäst, inför anställning om du får direktiv från arbetsgivaren att visa upp ett ”registerutdrag” samt på idrottsledare i din förening. I den processen utför vi en juridisk bakgrundskontroll mot Sveriges domstolar som ni sedan får ta del av.

Vi på Bakgrundskollen.se förser er med bakgrundskontroller på ett snabbt, säkert och tillförlitligt sätt. Börja hämta ut era bakgrundskontroller idag och få ett bättre beslutsunderlag.

Skillnaden mellan belastningsregister och juridisk kontroll

En juridisk bakgrundskontroll via Sveriges domstolar och polisens belastningsregister är inte samma sak. En juridisk bakgrundskontroll inkluderar inte bara brottsärenden utan, till skillnad mot belastningsregistret, även civilrättsliga ärenden såsom t ex tidigare juridiska ärenden med arbetsgivare eller myndigheter. Beställer ni en bakgrundskontroll via oss få ni utdraget inom 2 och allt sköts digitalt. Beställer ni däremot via polisens belastningsregister tar det upp till 3 veckor innan ni får resultatet.

Vad ska jag göra om kontrollen innehåller en dom?

Om det finns någon straffpåföljd på den ni kontrollerat så är det rekommenderat att ta detta med kandidaten/personen för att ha en öppen dialog om vad bakgrundskontrollen hittade. Ofta finns det en logisk förklaring som kandidaten har berättat om tidigare i processen.
Sedan finns det självklart enormt mycket domar som är helt irrelevanta för det som personen skall göra. Om det är arbete eller hyra en lägenhet.

Informera om att ni gör bakgrundskontroller!

Det är viktigt att poängtera att den juridiska bakgrundskontrollen är en naturlig del i er rekryteringsprocessen och bara för att bakgrundskontrollen visar en dom gör inte detta att kandidaten automatiskt inte passar för jobbet. En öppen dialog med kandidaten kan medföra en logisk förklaring.

Se gärna artikeln gällande vilka steg i rekryteringsprocessen vi rekommenderar här.