Vad är belastningsregister?

Belastningsregistret även kallat brottsregistret eller polisregistret i folkmun är ett brottsregister som utförs av polismyndigheten. Ett belastningsregister innehåller uppgifter och information om den som fått påföljder vid brott eller skäligen är misstänkt för något brott. Det finns olika blanketter för olika typer av utdrag beroende på vilken typ av information du önskar få ut och vad du ska ha utdraget till.
En enskild person som är svenska medborgare med personnummer har rätt till att begära ett utdrag från belastningsregistret på sig själv. Du kan alltså inte begära utdrag från belastningsregistret på någon annan än dig själv. 

Vad står i belastningsregistret?

Belastningsregistret sammanställer domar och strafförelägganden som utfärdats mot dig.
I belastningsregistret står endast vilka brott man dömts till. Det står alltså inte något om man är eller har varit misstänkt för ett brott. Så vad som står i ditt belastningsregister beror helt på om du tidigare blivit dömd för något eller inte. Ett godkänt strafföreläggande förs in i belastningsregistret först efter att det har fastställts. Skillnaden mellan godkänt strafföreläggande och en dom är att ett godkänt strafföreläggande är en förenklande och tidsbesparande procedur för båda parter, då ärendet inte går till rättegång i domstol. I belastningsregistret finns ingen bakomliggande information om brottsrubriceringarna utan endast vilken dom eller strafföreläggande som utfärdats mot dig. Har du begått ett åtalsbrott så finns det kvar i systemet i 10 år till skillnad från ett strafföreläggande som försvinner efter 5 år.

Går det att hämta från belastningsregistret digitalt?

Nej idag är polisens belastningsregister inte digitalt. Utan det krävs att du fyller i en blankett som du hämtar via polisens hemsida. Sedan kan du skicka in det via email eller posten. Sedan kommer det att skickas per post till din folkbokföringsadress.

Dela detta

Relaterade inlägg