Bakgrundskontroll för att köpa vapen

Under torsdagen den 8 april presenterade president Joe Biden åtgärder i syfte att minska dödsskjutningarna i USA.

USA har under de senaste åren skakats av flertalet dödsskjutningar och bara nu sedan Joe Biden vart utsedd till president har masskjutningar satt press på den sittande presidenten. Vapenfrågan har länge varit aktuell och delat upp landet i två läger. Den ena som vill se strängare vapenlagar (Joe Biden förespråkar detta) och den andra som vill se fortsatt lättillgänglighet till skjutvapen.

Under torsdagen presenterade Joe Biden ett par åtgärder i syfte att minska masskjutningarna. Ett av problemen som han beskriver är såkallade ”Ghost Guns”, där delar och instruktioner köps via internet och monteras ihop. Det är bland annat dessa som Joe Biden vill begränsa.

En av de åtgärder som han presenterade var att på sikt införa bakgrundskontroller vid köp av skjutvapen. För att på sådant sätt kunna begränsa möjligheten för kriminella eller personer med instabil psykisk bakgrund att få tillgång till skjutvapen. Det är dock något som inte kommer införas på en gång, utan för att göra detta i USA krävs det att kongressen godkänner detta.

Det visar dock att behovet för oss idag att göra bakgrundskontroller ökar. Det handlar till stor del inte om att sätta dit personer som har en kriminell bakgrund. Utan det handlar om att få rätt information för att kunna ta rätt beslut, t.ex. inför en bakgrundskontroll inför rekrytering.

Källa: https://www.expressen.se/nyheter/joe-bidens-nya-atgarder-ska-minska-masskjutningar/

Dela detta

Relaterade inlägg