fbpx

Utdrag ur belastningsregistret jobb

Har du kommit vidare i en rekryteringsprocess för ett jobb där du behöver uppvisa ditt belastningsregister? Eller är det kanske ett krav direkt i rekryteringsprocessen att visa upp det? Det är fåtal branscher där belastningsregister är ett krav. En juridisk bakgrundskontroll från oss kan fungera lika väl som underlag för arbetsgivaren. 

Belastningsregister jobb

Att plocka ett utdrag ur belastningsregistret för ett jobb görs via polisen, vilket har en handläggningstid på 2-3 veckor. De skriver själva på sin hemsida att handläggningstiden är normalt två veckor från det att ansökan kommit och att den skickas ut från dem. Sedan tar det 3-5 arbetsdagar för det att anlända på posten till din brevlåda där du har din folkbokföringsadress.

Istället för att använda polisens belastningsregister när du söker jobb kan du använda dig av Bakgrundskollen.se. Via oss får du en bakgrundskontroll som du kan använda som underlag, och den får du ut betydligt mycket snabbare.

Är det krav på belastningsregister?

Det är i väldigt få fall som man faktiskt måste hämta ett utdrag från polisens belastningsregister när man söker ett jobb. De allra flesta jobb som människor anställs till görs ingen bakgrundskontroll eller har något krav på uppvisande av belastningsregister. Självklart finns det undantagsfall, läs mer nedan under “Verksamheter som omfattas av registerkontroll”. 

Ibland nämner arbetsgivaren att de vill ha ditt brottsregister och därmed ber dig hämta det via polisens belastningsregister. Men det finns i de allra flesta fallen inte ett krav att det måste hämtas just hos polisen. Att göra en bakgrundskontroll på sig själv via Bakgrundskollen.se går minst lika bra i ett sådant case. Här får du ett utdrag på två timmar som du kan visa upp för arbetsgivaren. Källor som Bakgrundskollen.se använder är alla klassade som offentliga uppgifter. De samlas in via allmänna domstolar såsom hovrätt & tingsrätt, förvaltningsdomstolar, arbetsdomstolen och åklagarmyndigheten.

Verksamheter som omfattas av registerkontroll

Polisen skriver själva om vilka verksamheter som idag omfattas av registerkontroll. Vilket innebär att du måste hämta utdrag ur belastningsregistret när du söker jobb. Det innebär att tjänster likt Bakgrundskollen.se inte är tillräckligt underlag.

Dessa verksamheter är följande:

  • Förskola
  • Fritidshem
  • Förskoleklass
  • Grundskola
  • Grundsärskola
  • Specialskola
  • Sameskola
  • Annan pedagogisk verksamhet (Pedagogisk omsorg som erbjuds istället för förskola eller fritidshem, Öppen förskola, Öppen fritidsverksamhet, Omsorg under tid då förskola och fritidshem inte erbjuds). 

Övriga verksamheter är med andra ord inte tvungna att använda sig av polisens eget register utan kan använda leverantörer som Bakgrundskollen.se.

Bakgrundskontroller

Gör bakgrundskontrollen via Bakgrundskollen.se

Söker du inte jobb inom något av ovan listade verksamheter och arbetsgivaren vill ha ett utdrag från belastningsregistret. Då fungerar det lika bra med utdraget från Bakgrundskollen.se och går betydligt mycket fortare. På så sätt kan både du och den ansvarige rekryteraren se till att effektivisera rekryteringsprocessen. 

Dagligen är rekryterare, företag, privatpersoner och föreningar som vänder sig till Bakgrundskollen.se för bakgrundskontroller. Ett smidigare och snabbare sätt än att behöva göra utdrag ur belastningsregistret hos polisen när du söker jobb!

Vanliga frågor

Ja. Enligt dataskyddslagstiftningen (GDPR) får personuppgifter behandlas på detta sätt om det finns ett berättigat intresse. tillexempel vid en rekrytering. Vissa digitala tjänster som exempelvis Bakgrundskollen.se omfattas av ett utgivningsbevis och omfattas därmed inte av dataskyddslagstiftningen (GDPR). Vilket underlättar och gör en bakgrundskontroll mindre komplicerad, rent juridiskt.

Nej ofta räcker det inte att bara göra ett utdrag ur belastningsregistret då detta inte tar med all information. Via en bakgrundskontroll får du mer information som du kan ta ställning till.

Bara för att en person förekommer i brottmål betyder inte det personen har fällts för brott. Även friande domar omfattas hos oss på Securement. Kontrollera alltid domen. En dom kan i regel överklagas inom tre veckor. Kontrollera alltid om personen förekommer i övre instans. 

Nej det får den inte. Vi rekommenderar dock av etiska skäl att det informeras tydligt till en arbetssökande, ledare, hyresgäst m.fl. att en bakgrundskontroll genomförs.

Det kan ni absolut göra. Många arbetsgivare har övergivit polisens belastningsregister pågrund av den dåliga anpassningen för företag. Den är som sagt inte skapad för att arbetsgivare skall göra kontroller. Att behöva be kandidaten hämta belastningsregistret och sedan vänta 2-3 veckor är oftast en omöjlig ekvation som arbetsgivare.
Via Bakgrundskollen.se kan arbetsgivaren göra en kontroll direkt och få ett svar inom två timmar. Detta gör att anställningsprocessen går betydligt snabbare för er som arbetsgivare. Personen som ni gör en kontroll på kommer inte få information om att en bakgrundskontroll har gjorts. Men vi rekommenderar alltid att ni informerar berörda personer att kontrollen görs/kommer göras.