fbpx

Utdrag straffregister

Få utdrag från straffregister genom att genomföra att beställa en bakgrundskontroll hos Bakgrundskollen.se. Utdraget innebär att vi kontrollerar om personen i fråga förekommer i några domar (straffregister) hos Sveriges domstolar. Har en dom fallit på personen får ni tillgång till originaldomen från domstolen med all tillhörande information.

Bakgrundskontroller

Vad är ett straffregister?

Straffregister är ett vanligt förekommande begrepp för att se över om en person har blivit dömd i domstol för något brott, så kallat brottsmål. Det kan även kallas för brottsregister eller som det officiella utdraget från polisen kallas, belastningsregister. Begreppen är olika, men syftet bakom dem är i stort sett detsamma. Sedan kan det utdraget skiljas lite vart informationen hämtas ifrån. När det kommer till exempelvis polisens belastningsregister, så är det ett register som måste hämtas från polisen. Det är också enbart möjligt att hämta ut detta register på sig själv. Du måste alltid själv beställa registret, vänta i upp till 3 veckor innan det slutligen skickas hem till din folkbokföringsadress.

Det registret är inte skapat för att användas i exempelvis rekryteringar. Därför använder vi på Bakgrundskollen.se information direkt från Sveriges domstolar när vi plockar ut ett straffregister. Den informationen är en allmän handling, vilket inte kräver att personen som kontrolleras själv plockar ut informationen.
På det sättet kan du genomföra en bakgrundskontroll smidigt och få snabbt tillgång till ett eventuellt straffregister.

Kontroll straffregister

Att få ett utdrag från straffregister är att genomföra en så kallad juridisk bakgrundskontroll. Vi kontrollerar då om personnumret förekommer i brottsmål hos de svenska domstolarna. Det innefattar samtliga:

  • Tingsrätter (48 st)
  • Hovrätter (6 st)
  • Högsta domstolen

Förekommer personnumret i en eller flera domar får ni som beställare tillgång till originaldomen för att bilda er själv en uppfattning om personens så kallade straffregister.

Fördelar med bakgrundskontroller

Snabb process

Snabba och smidiga processer för att komma igång. Enkelt att kunna integrera direkt i er arbetsprocess.

Ta bättre beslut

Med en bakgrundskontroll får du bättre beslutsunderlag och underlättar beslutsfattandet.

Enkelt & Kraftfullt

Vår enkla lösning hjälper er att snabbt och digitalt genomföra önskad bakgrundskontroll.

Varför begära utdrag ur straffregister?

Att beställa ut en persons straffregister är idag väldigt förekommande i exempelvis rekryteringar, styrelseuppdrag eller ev. samarbeten mellan företag. Det har också blivit väldigt vanligt inom idrottsföreningar när ledare skall tillsättas till ungdomslag. Att se över en persons straffregister kan vara ett avgörande beslut när det kommer till den här typen av uppdrag. Både för att säkerställa att en rekrytering på ett företag inte blir fel, men också för att se till att rätt person har hand om barn och ungdomar i en idrottsklubb.

Genom att genomföra en juridisk bakgrundskontroll  och få tillgång till straffregister kan du undvika att göra både misstag som ekonomiskt blir kostsamt, men framförallt också för att se till att rätt person får rätt typ av jobb/uppdrag.

Vanliga frågor

Ja. Enligt dataskyddslagstiftningen (GDPR) får personuppgifter behandlas på detta sätt om det finns ett berättigat intresse. tillexempel vid en rekrytering. Vissa digitala tjänster som exempelvis Bakgrundskollen.se omfattas av ett utgivningsbevis och omfattas därmed inte av dataskyddslagstiftningen (GDPR). Vilket underlättar och gör en bakgrundskontroll mindre komplicerad, rent juridiskt.

Bara för att en person förekommer i brottmål betyder inte det personen har fällts för brott. Även friande domar omfattas hos oss på Securement. Kontrollera alltid domen. En dom kan i regel överklagas inom tre veckor. Kontrollera alltid om personen förekommer i övre instans. 

Absolut kan du beställa på dig själv. Det är väldigt vanligt att arbetsgivare tycker att detta är ett bättre alternativ till polisens belastningsregister då en bakgrundskontroll från bakgrundskollen.se går fortare samt att man får mer information från oss än vid ett utdrag av polisens belastningsregister.

Det kan ni absolut göra. Många arbetsgivare har övergivit polisens belastningsregister pågrund av den dåliga anpassningen för företag. Den är som sagt inte skapad för att arbetsgivare skall göra kontroller. Att behöva be kandidaten hämta belastningsregistret och sedan vänta 2-3 veckor är oftast en omöjlig ekvation som arbetsgivare.
Via Bakgrundskollen.se kan arbetsgivaren göra en kontroll direkt och få ett svar inom två timmar. Detta gör att anställningsprocessen går betydligt snabbare för er som arbetsgivare. Personen som ni gör en kontroll på kommer inte få information om att en bakgrundskontroll har gjorts. Men vi rekommenderar alltid att ni informerar berörda personer att kontrollen görs/kommer göras.

Ja självklart! Bakgrundskontroller för idrottsföreningar går utmärkt att göra via Bakgrundskollen.se. Speciellt med tanke på Riksidrottsförbundets nya policy om utdrag på alla personer i en idrottsförening som arbetar med barn. Istället för att lägga ansvaret hos alla ledare som arbetar i föreningen, så kan ni som idrottsförening ansvara för att bakgrundskontrollerna blir gjorda.

Nej vi skickar inga fysiska brev hem i brevlådan. De fysiska breven som skickas hem i brevlådan är belastningsregister som hämtas från polisen. Våra bakgrundskoller är 100% digitala och du får endast svar bakom din låsta inloggning.

En bakgrundskontroll är viktigt för att ge er rätt beslutsunderlag. Med andra ord ett sätt för er att få all tillgänglig fakta på bordet innan en rekrytering eller en affärsuppgörelse skall genomföras. Det förebygger framförallt för eventuella framtida problem.

Vi har många kunder inom rekrytering- och bemanningsbranschen som använder våra bakgrundskontroller som ett naturligt steg i sin process. Vi är en snabb och smidig partner för rekrytering- och bemanningsföretagen.
Ni har svaret snabbt och kan enkelt plocka ut mängder av kontroller till ett kostnadseffektivt pris.
Många använder vår tjänst för att sortera ut kandidaterna och som ett steg innan man genomför en mer omfattande bakgrundskontroll.