fbpx

Hitta domar

Hitta domar via Bakgrundskollen.se. Vi förser företag, privatpersoner och föreningar med juridiska bakgrundskontroller. Sökning sker via personnummer och vid träff presenterar vi eventuell information om personen i fråga på ett stängt konto för den som beställt bakgrundskontrollen. 

Hitta domar på person

Det finns många olika anledningar till varför man vill hitta domar på en person. Bakgrundskollen.se är en tjänst skapad för främst företag, föreningar och privatpersoner som är i behov av bakgrundskontroller. Genom oss får ni en juridisk kontroll på en person och kan på så sätt hitta domar på person som: Sökt jobb hos er, skall jobba i idrottsföreningen, hyra en lägenhet, eller liknande. Att göra en juridisk kontroll som vi kallar bakgrundskontroll, ger dig ett viktigt och fullständigt underlag inför ditt beslutstagande. Men det är viktigt att poängtera att eventuell härkomst i domar inte alltid betyder att personen i fråga är dömd.

Skapa rätt beslutsunderlag

Vår tjänst hanterar känslig data, där det ibland rör sig om domar som är väldigt allvarliga. Det kan vara mord, dråp, grov misshandel, grovt rån, barnpornografibrott och många andra typer av brott. Genom att använda vår tjänst och göra dessa bakgrundskontroller, så skapar ni ett mer välgrundat beslutsunderlag. Många gånger får våra kunder som använder vår tjänst inga träffar. Vilket innebär att personnumret som vi fått inte har förekommit i några domar. Då är det ett beslutsunderlag som ni kan ta med er.


Ibland kan det däremot vara en träff, vilket innebär att personen förekommer i domar. Det innebär inte automatiskt att personen i fråga är dömd för ett grovt brott. Därför rekommenderar vi alltid den som vill hitta domar, att också läsa alla domar som vi förser er med. Personen kan exempelvis blivit dömd i tingsrätt, men sedan friats i hovrätt.

Hitta domar på internet

Bakgrundskontroller

Kan man hitta domar på internet i Sverige? Det enkla svaret är JA och Bakgrundskollen.se är ett bevis på detta.
Hur det kommer sig att man kan hitta domar på internet beror på att Sverige har något som kallas för “Offentlighetsprincipen”. Den står inskriven i tryckfrihetsförordningen, en av grundlagarna, och innebär att alla har rätt att ta del av allmänna handlingar som är offentliga. En dom från någon av våra rättsinstanser (Sveriges domstolar) är en allmän handling, på så sätt har vi alla rätt att ta del av domen (om inte domen är belagd med sekretess). 

Bakgrundskollen har dock valt att tillskillnad från andra inte publicera uppgifter publikt om person förekommer i domar eller liknande. Utan vi vänder oss främst till professionella beställare som använder vår tjänst i exempelvis rekryteringssyfte. Där vi fungerar som en partner för att underlätta processen som annars hade gjorts via exempelvis polisens belastningsregister.

Vi söker snabbt igenom alla Sveriges domstolar och du har ett svar inom 2 timmar. Om personen du sökt efter förekommer i en dom, så får du tillgång och information om detta via oss Bakgrundskollen.se.

Vanliga frågor kring hitta domar

Bara för att en person förekommer i brottmål betyder inte det personen har fällts för brott. Även friande domar omfattas hos oss på Securement. Kontrollera alltid domen. En dom kan i regel överklagas inom tre veckor. Kontrollera alltid om personen förekommer i övre instans. 

Nej det får den inte. Vi rekommenderar dock av etiska skäl att det informeras tydligt till en arbetssökande, ledare, hyresgäst m.fl. att en bakgrundskontroll genomförs.

2 timmar maximalt. Vår process är arbetad för att snabbt ge dig svar på din bakgrundskontroll, därför har du ett svar senast inom 2 timmar från din beställning är bekräftad.

Absolut kan du beställa på dig själv. Det är väldigt vanligt att arbetsgivare tycker att detta är ett bättre alternativ till polisens belastningsregister då en bakgrundskontroll från bakgrundskollen.se går fortare samt att man får mer information från oss än vid ett utdrag av polisens belastningsregister.

Det kan ni absolut göra. Många arbetsgivare har övergivit polisens belastningsregister pågrund av den dåliga anpassningen för företag. Den är som sagt inte skapad för att arbetsgivare skall göra kontroller. Att behöva be kandidaten hämta belastningsregistret och sedan vänta 2-3 veckor är oftast en omöjlig ekvation som arbetsgivare.
Via Bakgrundskollen.se kan arbetsgivaren göra en kontroll direkt och få ett svar inom två timmar. Detta gör att anställningsprocessen går betydligt snabbare för er som arbetsgivare. Personen som ni gör en kontroll på kommer inte få information om att en bakgrundskontroll har gjorts. Men vi rekommenderar alltid att ni informerar berörda personer att kontrollen görs/kommer göras.

Ja du kan välja att göra hur många bakgrundskontroller du vill och lägga utdragen i varukorgen.
Men skall du göra flertal kontroller rekommenderar vi några av våra paket hos på Bakgrundskollen.se så får du ett betydligt lägre pris per bakgrundskontroll.

När ni har beställt en bakgrundskontroll sker följande steg:
1. Ni får ett konto skapat hos oss.
2. Nu har vi inom två timmar besvarat er bakgrundskontroll och ni hittar den inne i ert konto.
3. Här har ni möjlighet att ladda ner bakgrundskontrollen och om det finns någon dom så ligger även originaldomen uppladdad där.

Ni får absolut kvitto när ni handlar hos oss oavsett om ni är organisation eller privatperson. Direkt när ordern är klar får ni dels ett kvitto från Klarna och dels ett från oss.

Ja. Enligt dataskyddslagstiftningen (GDPR) får personuppgifter behandlas på detta sätt om det finns ett berättigat intresse. tillexempel vid en rekrytering. Vissa digitala tjänster som exempelvis Bakgrundskollen.se omfattas av ett utgivningsbevis och omfattas därmed inte av dataskyddslagstiftningen (GDPR). Vilket underlättar och gör en bakgrundskontroll mindre komplicerad, rent juridiskt.

Vi har många kunder inom rekrytering- och bemanningsbranschen som använder våra bakgrundskontroller som ett naturligt steg i sin process. Vi är en snabb och smidig partner för rekrytering- och bemanningsföretagen.
Ni har svaret snabbt och kan enkelt plocka ut mängder av kontroller till ett kostnadseffektivt pris.
Många använder vår tjänst för att sortera ut kandidaterna och som ett steg innan man genomför en mer omfattande bakgrundskontroll.

En bakgrundskontroll är viktigt för att ge er rätt beslutsunderlag. Med andra ord ett sätt för er att få all tillgänglig fakta på bordet innan en rekrytering eller en affärsuppgörelse skall genomföras. Det förebygger framförallt för eventuella framtida problem.

Nej vi skickar inga fysiska brev hem i brevlådan. De fysiska breven som skickas hem i brevlådan är belastningsregister som hämtas från polisen. Våra bakgrundskoller är 100% digitala och du får endast svar bakom din låsta inloggning.