fbpx

Bör man kolla upp sin hyresgäst?

Att hyra ut bostad, oavsett om man hyr ut sin egen bostad eller hyr ut ur ett kommersiellt syfte är det alltid en osäkerhet.

Att hyra ut privat

Det kommer in flertalet skräckexempel till oss där privatpersoner hyr ut sina bostäder ett kortare eller längre period av olika anledningar. Kanske ska man själv ut på semester och hyr ut sin bostad under samma period för tjäna ihop till semestern den vägen. Ingen bakgrundskontroll har gjorts via de svenska domstolarna på de som hyr vilket har straffat sig via vandalism eller att stöld har begåtts. Detta ett skräckscenario att komma hem till efter sin välbehövliga semester. Ett göra en bakgrundskontroll på hyresgästerna är en trygghet för er som uthyrare att se så att personen inte varit dömd tidigare vilket kan gallra lite i er process i att hitta en bra hyrestagare.

Att hyra ut kommersiellt

Är ni ett fastighetsbolag har ni väldigt många företag eller privatpersoner som söker bostad hos er och ibland måste man ta snabba beslut för att inte hålla en bostad vakant för länge och hoppas på det bästa. Det är väldigt svårt att säga upp en hyresgäst när denne väl flyttat in och då kan problemen börja hopas sig. Vi hade ett fall för ett tag sedan där hyrestagaren betalde räkningar som vanligt vilket gjorde att hyresägaren inte kunde veta att hyrestagaren bedrev prostitution från dess bostad. Även nu när man visste vad som pågick var det väldigt svårt att samla så pass mycket bevis för att få hyresgästen vräkt från bostaden. Det visade sig sedan i efterhand att hyrestagaren var dömd tidigare vilket hade visats sig i en bakgrundskontroll. Att alltid kolla upp sin hyrestagare har blivit en del i denne fastighetsägarens process vid uthyrning framåt för att undvika liknande problem.

Har ni fler frågor kring uthyrning och bakgrundskontroll är vi välkomna att höra av er till oss.