fbpx

Bakgrundskontroll idrottsförening

Gör en snabb och säker bakgrundskontroll på alla som arbetar runt barn i er idrottsförening. Få ett samlat utdrag från Sveriges domstolar på bara någon timme!

Nya direktiv från Riksidrottsförbundet

bakgrundskontroll

Från den 1/1-2020 gick Riksidrottsförbundet ut med nya direktiv till sina medlemsföreningar. I korthet innebär det att alla som har uppdrag i föreningen och har kontakt med barn skall begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret och visa detta för föreningen. Men det är fortfarande föreningen som ansvarar för att kontrollen genomförs. Det finns dock inga lagkrav att detta måste göras via polisens belastningsregister. Riksidrottsförbundet skriver själva på sin hemsida att på utdraget visas: Mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott samt grovt rån. 

Utdrag ur belastningsregistret idrottsförening

Ni som idrottsförening är den som är ansvarig för de vuxna människorna som arbetar runt barnen i er förening. Därför är det viktigt att ni som idrottsförening gör en bakgrundskontroll på samtliga personer aktiva i föreningen. Riksidrottsförbundet har gett ut direktiv i år om att medlemmar skall göra registerutdrag från belastningsregistret. Men utmaningen med polisens belastningsregister är att ni som idrottsförening inte själva kan begära ut det. Utan det ligger på individen själv att begära ut sitt eget utdrag och få det hemskickat. För att sedan gå och visa upp det för idrottsföreningen. Lägg därtill att det är en handläggningstid på 2-3 veckor innan handlingarna skickas till individen.

Bakgrundskontroll för din idrottsförening via Bakgrundskollen.se

Istället för att lägga ansvaret på respektive individ för att göra ett utdrag ur belastningsregistret, så kan ni som idrottsförening äga ansvaret. Via bakgrundskollen.se kan ni hämta utdrag från Sveriges domstolar på samtliga personer som arbetar runt barnen i er förening. På så sätt hamnar inte ansvaret på individen eller glöms bort mitt i allt annat som skall skötas. Allt sköts digitalt och du får utdragen klara på en bråkdel av tiden som det tar att göra det via polisens belastningsregister. 

All information som visas via bakgrundskollen.se klassas som offentliga uppgifter och hämtas från sådana källor.