fbpx
bakgrundskontroll

3 tips när du hittar en dom på en person!

Vi får mycket frågor till oss på Bakgrundskollen.se om vilka register vi har tillgång till och vilken dom som kommer synas och inte. Samt hur vi hittar domar på personer.
Men en fråga som är viktig tycker vi med tanke på de tjänster som vi erbjuder.

Vad gör ni som beställare när ni hittar en dom på en person?

Vi tillhandahåller bakgrundskontroller i det anseendet att vi gör juridiska kontroller. Vi tittar helt enkelt om de personer som ni vill titta upp, förekommer i några domar. Men vad gör ni om personen ni kollar upp har en dom?

Det är en fråga som sällan behandlas men som vi anser är viktigt att ta upp för oss. Vår tjänst är inte skapad för att hitta människors misstag eller olyckliga händelser. Den är skapad för att underlätta för företag, organisationer och journalister. Men också för att vi anser att polisens belastningsregister inte skall ägnas till sådana här typer av kontroller. Polisens resurser bör läggas på viktigare saker.

Så vad gör man som företag eller idrottsförening när personen som man gör en bakgrundskontroll på, är dömd?

Här kommer våra 3 bästa tips om du hittar en dom på en person:

  1. Läs igenom domen noggrant.
    Se också till att det inte finns fler dokument i bakgrundskontrollen. Det kan exempelvis vara så att personen blivit dömd i tingsrätt, men friad i hovrätt. Läser du bara igenom tingsrättens dom, då har du skapat dig en missvisande bild jämfört med vad Sveriges rättssystem anser. Så läs alla dokumenten noggrant.

  2. Relevans.
    Väg hur relevant den domen som personen fått emot sig är till jobbet de sökt eller arbetsuppgifterna i en idrottsklubb. Spelar det någon roll om personen åkt dit för fortkörning om de skall arbeta med att sälja kläder i butik?

  3. Dialog med personen.
    Ha en öppen dialog med det du fått fram i bakgrundskontrollen. Har personen inte informerat om det innan så är det en bra fråga att börja med. Få den personens syn på händelsen eller händelserna, innan du fattar ett beslut.